Overslaan en naar de inhoud gaan

NEDERLANDSE VERENIGING VAN AMATEUR VLIEGTUIGBOUWERS

Aanvraag Bewijs van Luchtwaardigheid

Link naar artikel Bewijs van Inschrijving >>bvl

Zoals ook bij de aanvraag-BvI bestaat het aanvragen van het BvL uit het invullen van formulieren en het opstellen van verklaringen. Er is een checklist beschikbaar die hierbij gebruikt kan worden. Beiden kunnen gedownload worden op de website van ILenT:

Onderaan dit artikel staan een aantal documenten die als voorbeeld gebruikt kunnen worden.

Bij de BvL-aanvraag zijn er een aantal zaken van belang.

  • Het toestel moet ten tijde van de aanvraag werkelijk vliegklaar zijn, omdat de ILenT zich het recht voorbehoudt voor de BvL afgifte een inspectie uit te voeren.
  • Let bij het opstellen van de inventarislijst op de vereiste TSO (Technical Standard Order) keurmerken en vermeld deze ook. Afwijkingen worden door de IL&T niet geaccepteerd.
  • Let ook op de verklaring m.b.t. de uitgevoerde wijzigingen. Ook als er in het geheel geen wijzigingen zijn aangebracht, moet er een verklaring worden bijgevoegd waaruit dat blijkt. Ingrijpende wijzigingen moeten altijd zijn voorzien van een verklaring van geen bezwaar van de ontwerper van het toestel.
  • Bij de BvL aanvraag wordt in alle gevallen het z.g. operating-manual van het vliegtuig ter inzage gevraagd. Voor zover u niet in het bezit bent van een door de kitfabrikant/ontwerper geleverd exemplaar, kunt u gebruik maken van een voor uw vliegtuig aangepaste kopie van een manual van een collega bouwer van een zelfde type vliegtuig. Lukt ook dat niet, dan zit er niets anders op, dan een manual te maken. De NVAV heeft in dat geval een zgn. generiek manual, dat naar behoefte aangepast kan worden.
Bijlage