Overslaan en naar de inhoud gaan

NEDERLANDSE VERENIGING VAN AMATEUR VLIEGTUIGBOUWERS

Zomerbrief 2022

cockpitBaarn 21 juli 2022,


Beste leden,

Op het moment dat ik dit schrijf, is de zomer al goed begonnen en hebben we al van een paar tropische dagen kunnen genieten. Het weer afgelopen winter viel wat mij betreft wat tegen. Er waren niet veel dagen met mooi vliegweer. Vooralsnog lijkt het daarna goed te gaan. We hebben gedurende het voorjaar veel succesvolle fly-ins voorbij zien komen en voor zover ik het weet is er geen één geannuleerd vanwege het weer.

Vijftig-jarig NVAV
We hopen natuurlijk ook dat geluk te hebben in het weekend van 10 september want dan houden we onze eigen fly-in ter viering van het vijftigjarig bestaan. Dat kan niemand ontgaan zijn. We hopen dat veel mensen zullen komen.

ANMI
Afgelopen weken hebben we goede voortgang gemaakt in het project ANMI/NVAV. Het lijkt erop dat het gaat lukken om ANMI vanuit de NVAV de nodige impulsen te geven om weer jaren vooruit te kunnen. Elders in de nieuwsbrief kan je hier meer over lezen.

Veiligheid
In de afgelopen periode zijn we opgeschrikt door een aantal ongelukken en incidenten in de kleine luchtvaart. Bij een aantal waren ook experimentals betrokken. Gelukkig voor ons zijn die, waar het onze “clubkisten” betrof, zonder persoonlijk letsels gebleven. Maar het doet ons beseffen dat onze mooie hobby niet vrij is van risico’s. Het klinkt paradoxaal: In de luchtvaart moet er meer dan één ding misgaan voordat zo’n incident c.q. accident plaatsvindt. Maar het zijn vaak kleine dingen die onopgemerkt blijven en leiden tot ongewenste situaties. Laat je werk goed controleren en zorg ervoor dat je als vlieger goed getraind en vaardig bent om het hoofd te bieden aan noodsituaties wanneer die zich voordoen. En besef dat, zowel voor wat betreft de techniek als het vliegen, kleine onvolkomenheden zich kunnen ontwikkelen tot reële problemen. 

We hebben weer twee succesvolle verenigingsevenementen gehad. We pauzeren even vanwege de zomervakantie en de fly-in/feest en hopen de draad in oktober weer op te pakken.

Voor de zoveelste keer ga ik vertellen dat ik goede vorderingen maak met mijn project. Maar nu denk ik “echt” dat ik bij de volgende brief kan vertellen dat het project inmiddels vliegt.

Ik wens jullie allen een aangename zomer met veel mooie en veilige vluchten.

Joop Sint Jago
Voorzitter