Overslaan en naar de inhoud gaan

NEDERLANDSE VERENIGING VAN AMATEUR VLIEGTUIGBOUWERS

Eindejaar 2018

Ingediend door admin - ICT op

Beste leden,

Het einde van een jaar en voor mij bijna het einde van een mooie- en bijzondere ervaring, als voorzitter van de NVAV. Tijd voor een persoonlijke terugblik.

Toen ik aan deze klus begon had ik me eerlijk gezegd nooit zo verdiept in de geschiedenis en de structuur van de NVAV. Nou, er ging een wereld voor me open! Ik maakte kennis met een club van bevlogen mensen die samen hun best doen om het zelf bouwen van vliegtuigen te stimuleren en te promoten. Mensen in allerlei soorten en maten, vaak eigenwijs maar altijd vol vuur en passie over hun hobby, als je het al zo mag noemen…

Samen met die vrijwilligers, bestuursleden en leden heb ik veel meegemaakt en hebben we er aan gewerkt om de NVAV én het zelf bouwen van vliegtuigen op de kaart te zetten. Vaak leuk, soms ingewikkeld, vaak lastig maar altijd interessant. In een club met zo’n historie kom je natuurlijk van alles tegen inclusief tradities, heilige huisjes en oud zeer. Maar ook heel veel kennis en enthousiasme, waarmee we heel wat skeletten weer in de kast hebben gestopt en met z’n allen de sfeer binnen de club een positieve impuls hebben gegeven. Het doet me dan ook goed om oude gezichten weer terug te zien.

Er zijn veel dingen gebeurd, maar ook bereikt: het aantal leden groeit langzaam en er zijn de afgelopen jaren ook jongere leden bijgekomen. Er zijn ook flink wat projecten bijgekomen, hoewel dat wel vaak RV’s zijn, enfin: een goed voorbeeld doet goed volgen, zeg ik dan maar J. Amateurvliegtuigbouw is sowieso bekender geworden mede door de publiciteit die we gezocht hebben, de aangehaalde banden met AOPA en door onze NVAV-bijeenkomsten, waar ook regelmatig mensen van buitenaf op af komen.

ICT en de communicatie via nieuwsbrieven, social media en de website hebben grote stappen gemaakt.  De commissie Bouwbegeleiding heeft een flinke reorganisatie ondergaan om bouwers te helpen en te adviseren op een manier die past bij de huidige tijd en de commissie Vliegzaken is opgezet om bouwers ook veilig te laten vliegen. En de Activiteitencommissie heeft vele succesvolle interne en externe activiteiten georganiseerd zoals barbecues, fly-ins, lezingen en excursies.

Ook op een niveau waar je als lid nooit iets direct van merkt zijn er resultaten geboekt: wij hadden geen directe invloed meer op de regelgeving en konden onze wensen slechts indirect bij het Ministerie kwijt. Sinds

(heel-) kort is het ons echter gelukt om een directe plaats aan de tafel van de beleid- en regelmakers in Den Haag te veroveren. Hiervoor is een werkgroep van oude en nieuwe deskundigen opgezet die als erkende experts op ons gebied invloed kunnen gaan uitoefenen op de regelgeving waar wij allen mee te maken hebben.

Ik ben erg blij met alle mensen waarmee ik heb mogen samenwerken, de oude rotten, de nieuwe talenten, de gangmakers en de mensen die op de achtergrond heel veel doen. Jullie maken samen deze bijzondere vereniging, dank daarvoor! Happy building, happy landings, het ga jullie goed!

Ik wens jullie een heel fijne Kerst en een gelukkig (en vooral gezond-) 2019

René Bubberman, (bijna ex-) voorzitter NVAV

PS: we zoeken nog een opvolger dus als je geïnteresseerd in een leuk en afwisselend luizenbaantje, let me know!