Overslaan en naar de inhoud gaan

NEDERLANDSE VERENIGING VAN AMATEUR VLIEGTUIGBOUWERS

Herfstbrief

Ingediend door admin - ICT op

Met de zomer achter de rug lijkt het me een goed moment om de balans op te maken van de stand van zaken van onze vereniging.

De Regeling

We hebben het de afgelopen jaren vaak en uitgebreid gehad over “De Regeling”. En daar was heel veel goede redenen voor. We hebben daar met heel veel mensen heel veel tijd en energie in gestopt. Uiteindelijk hebben we helaas niet datgene wat we graag wilden uit kunnen slepen.

Dat lag niet aan het proces. Uiteindelijk zaten we aan de relevante tafels. Ik ben ervan overtuigd dat we heel goed hebben kunnen overbrengen wat we wilden en waarom. Maar de overheid had een aantal punten die ze al jaren in voorbereiding hadden en graag, koste wat kost, wilden invoeren

Bij de direct betrokken, inclusief mijzelf, heerst(e) teleurstelling over de uitkomst van dit traject. Dat is als je het resultaat afzet tegenover onze inzet. Dan wordt ook gemakkelijk vergeten dat op een aantal punten wel degelijk naar ons is geluisterd.

Maar laten we kijken wat we nu in handen hebben: we hebben nog steeds een regeling die behoorlijk liberaal is en waar we goed mee kunnen werken. Als we naar andere landen kijken, zien we dat ook daar op cruciale punten belangrijke beperkingen bestaan. In de VS mag je een kist niet aftekenen als je ‘m niet zelf hebt gebouwd. Bij de LAA mag je je eigen kist niet invliegen (los van de vraag of dat een goed idee is) en mag je al helemaal geen onderhoud plegen, laat staan aftekenen. Je moet daar toestemming hebben (en voor betalen) om een Go-Pro haakje in de cockpit te plaatsen. In België zijn er allerlei toezicht en keuringsbepalingen. Kortom: Overal zijn er zaken die niet optimaal zijn.

Bedenkt daarbij dat de stemming in Nederland niet pro-luchtvaart is. Zeker niet waar het GA betreft. De overheid wil alles dichttimmeren en heeft geen zin in “frivoliteiten”.

Laten we over de teleurstelling heen stappen, onze zegeningen tellen en kijken hoe we het meeste uit de nieuwe regeling kunnen halen. Wat mij betreft is dit de basishouding voor de toekomst.

We gaan niet op onze lauweren rusten. Nu begint de strijd om de interpretatie van de regels. Dit wordt door de relevante commissies opgepakt.

Visie en strategie

Ik krijg wel eens de vraag wat de visie en/of strategie van de vereniging is. Mensen willen weten welke kant we met de vereniging op willen. De tijden veranderen. We bouwen andere soort vliegtuigen. Internet neemt een belangrijke plaats in m.b.t. de informatievoorziening. Wat is de betekenis van de NVAV voor mij als amateurbouwer?

Dit is natuurlijk een groot onderwerp waar ik in deze brief niet te diep op in kan gaan. Ik wil wel even schetsen hoe lastig dit is. Het ene lid stelt de NVAV helemaal niet nodig te hebben en ziet voor de vereniging een taak op afstand terwijl een ander op detailniveau technische ondersteuning verwacht. En dan zijn er leden die in de NVAV vooral een gezelligheidsvereniging zien.

Met de nieuwe regeling is in ieder geval duidelijk hoe de overheid tegen ons aankijkt (goed en slecht nieuws). Laten we in discussie met elkaar uitvinden hoe we onszelf in de komende jaren gaan positioneren.

Prestatiemeting

Het is enigszins geruisloos verlopen maar ik zeg hier maar even met gepaste trots dat we in juli tot tevredenheid van het ANMI de prestatiemeting van de PHTDB hebben gevlogen. Het is nu belangrijk dat we de ontwikkelde methodiek consolideren zodat we in het vervolg alle prestatiemetingen kunnen vliegen. Is je vliegtuig klaar, meld je dan aan zodat we de prestatiemeting voor je kunnen verzorgen. We zijn ook een programma aan het uitwerken waardoor we extra performance data (die verder gaan dan die gevraagd door ANMI) kunnen genereren.

ICT zaken

Een deel van het werk van het bestuur en de commissies onttrekt zich aan het oog van de leden. ICT is hier een goed voorbeeld van. Toen eind vorig jaar onze server gehackt bleek, hebben we besloten onze hele administratie in één keer goed aan te pakken. We hebben nu een online boekhoud en ledenadministratie programma ingevoerd dat is gekoppeld aan onze nieuwe website. Tevens hebben we de database van onze projecten web-based gemaakt en eveneens aan de nieuwe website toegevoegd. Onze verenigingsdocumentatie is gemigreerd naar een Microsoft Cloud oplossing. We denken dat deze nieuwe opzet ons gaat helpen efficiënter te werken. We verwachten deze modernisering zonder een verhoging van de kosten te kunnen realiseren.

Het opzetten van de nieuwe website neemt meer tijd in beslag dan gehoopt. Wees ervan overtuigd dat er hard aan wordt gewerkt.

RV Project

Mijn RV7 project vordert langzamer dan ik had gehoopt. De voornaamste reden is dat ik in het afgelopen half jaar veel heb gevlogen wat op zich natuurlijk niet vervelend is. Ik heb de canopy geïnstalleerd en gekozen voor de lijmmethode met Sikaflex. Dat bleek na veel research, twijfel en voorbereiding uiteindelijk verrassend eenvoudig.

 

Joop Sint Jago
Voorzitter