Pilot Aware

Pilot Aware

Rob Turk vertelt: tijdens de BBQ in de hangaar bij Erik Wildenbeest waren er direct een aantal leden die zich afvroegen wat dat rare kastje in de PH-ANR nou precies deed en kon.

PAW PH ANR

Ik heb daarom een korte demo gegeven, waarbij het PilotAware kastje in de kist (gemonteerd achter de stoel, zie foto) werd ingeschakeld en ik via WiFi met mijn tablet verbinding zocht. Daarop draait bij mij EasyVFR, maar ook andere moving map software zoals SkyDemon werkt prima samen met PilotAware.

PilotAware is een systeem dat in Engeland al de nodige faam heeft. Het bestaat uit een aantal vrij goedkope componenten die samen een soort Collision Avoidance Systeem vormen. Het hart bestaat uit een Raspberry Pi computertje, aangevuld met een GPS ontvanger, een simpel USB radiootje en een speciaal opzetprintje. De PilotAware software ontvangt ADS-B signalen van andere toestellen en vertaalt dit in een signaal dat op een tablet, met bijvoorbeeld EasyVFR, de mogelijkheid geeft om andere toestellen op de moving map te toveren. PilotAware gebruikt het GPS signaal om de eigen positie te bepalen, zodat de afstand tot andere toestellen in de gaten gehouden kan worden.

PAW GDL90

Wat PilotAware speciaal maakt is het opzetprintje. Dat printje bevat een eigen zend-ontvangertje waarmee de positie van andere PilotAware gebruikers zichtbaar wordt. Ook als ze geen ADS-B met GPS informatie uitzenden. Nog mooier wordt het nu PilotAware een net van grondstations opbouwt. Deze grondstations zenden de positie van Flarm toestellen uit, via het al bestaande OpenGlider Network. Daarmee wordt in één oogopslag de positie van zowel GA kisten als zwevers op de moving map getoverd! Er is zelfs Mode A/C detectie zodat er werkelijk niets meer aan de aandacht ontsnapt.

ogn gliders

Echt Nederlands is natuurlijk de vraag: Wat kost dat??!? Tot voor kort werden bouwkits aangeboden met het opzetprintje en een licentie voor een jaar, voor ₤ 85.

Voor 150 € had je alles bij elkaar maar moest je het wel zelf bouwen. Inmiddels worden complete PilotAware sets aangeboden voor iets meer dan ₤ 200, waarbij alle componenten netjes geïntegreerd zijn. Plug en play dus. Per jaar is een licentie update nodig, voor het luttele bedrag van ₤ 15 pond.

Tijdens de demo, waarbij de kist nog binnen in de hangaar stond, werden lijntoestellen tot 100 km ver getoond, maar ook individuele zwevers die aan de overkant van het veld in het gras lagen, en toestellen in het circuit. Het werkt echt heel mooi! Enige nadeel? Je kijkt net even te veel op het schermpje i.p.v. naar buiten!

Wie meer wil weten kan altijd contact opnemen met Rob.

Afdrukken E-mail