Van de voorzitter eindejaar 2017

Beste leden,

Het is turbulent, zowel in de wereld als in de lucht en in de luchtvaart. De perikelen rond Lelystad zullen niemand ontgaan zijn en de gevolgen hiervan zullen een flinke impact hebben op de kleine luchtvaart. De problemen voor Biddinghuizen, Lemelerveld en Teuge zijn legio, en we mogen nog blij zijn dat we geen parachutisten zijn.

Toch is het aantal GA-vliegtuigen het afgelopen jaar gegroeid, vrijwel volledig door de toename van het aantal MLA’s. Dit bewijst dat, met het opkrabbelen van de economie, de interesse in vliegen weer toeneemt, maar dan wel in innovatieve, intelligente vliegtuigen. De amateurvliegtuigbouw is altijd al de speerpunt geweest van innovaties in de kleine luchtvaart. We lopen voorop op het gebied van kleine efficiënte motoren en er is vrijwel geen enkele experimental die zónder hypermoderne EFIS het luchtruim kiest.

Daarnaast heeft ook het liberale overheidsbeleid dat wij kennen een aantrekkingskracht voor niet-bouwers die wél willen vliegen in zo’n moderne zuinige kist, zowel binnen- als buiten Nederland. Het baart ons soms zorgen dat deze mensen, zonder de pijnlijk verworven ervaring van het bouwproces, toch hun pride-and-joy mogen onderhouden. Wij willen, mede hierom. als vereniging er aan meewerken dat zowel onderhoud als bouwen op een verantwoorde manier blijft gebeuren, zodat de overheid niet zenuwachtig wordt van al die zelfbouwvliegtuigen die door ons luchtruim kruisen.

Het afgelopen jaar hebben we daarom ingezet op het delen van kennis, met name op technisch gebied. De reacties op de verenigingsdagen waren zeer positief en we willen de technische workshops en – lezingen in het nieuwe jaar voortzetten. Ik zou iedereen die wat te vertellen of te laten zien heeft willen uitnodigen om met ons contact op te nemen zodat we je kunnen inplannen op een verenigingsactiviteit. Blijf daarnaast andere vliegers vertellen over onze activiteiten, ik merk soms nog veel rare misverstanden bij onze vrienden en vriendinnen met een Cirrus.

Ik ben blij dat we het afgelopen jaar weer een flink aantal nieuwe leden hebben kunnen verwelkomen, sommige met een nog latente interesse, maar de meeste vastberaden om hun droom te verwezenlijken. Ook in het bestuur hebben we een aantal frisse nieuwe gezichten en ik ben in het bijzonder blij met de aanwas binnen de commissie Technische zaken.

Het weer van de afgelopen weken heeft jullie vast de gelegenheid gegeven om lekker op te schieten met jullie projecten en ik hoop dat er in 2018 weer flink wat mooie zelfbouwvliegtuigen het luchtruim zullen kiezen. Ik heb het afgelopen jaar de eerste vlucht mogen maken met de PH-RVP en geloof me: dat zijn echt momenten die je nooit meer vergeet, dus: “Keep pounding them rivets, glueing those ribs, stretching that fabric and laying up those laminates!”

Ik wens jullie een heel fijne Kerst en een gelukkig (en vooral gezond-) 2018

René Bubberman, voorzitter NVAV

 

Afdrukken E-mail