Doen!

Ondanks een valse start qua weer lijkt het nieuwe vliegseizoen nu toch echt begonnen! En natuurlijk maakt slecht weer voor ons bouwers niets uit, want dan gaan we lekker knutselen, toch? En verder gebeurt er ook genoeg in de wereld van de kleine luchtvaart waar we ons druk over kunnen maken...

Twee weken geleden was ik op een goed bezochte overleg-dag voor bestuursleden van vliegclubs, georganiseerd door AOPA. Er passeerden een aantal interessante onderwerpen de revue, zoals de (stijgende-) kosten van vliegen, de (stijgende-) leeftijd van vliegers, de (onzekere-) toekomst van de GA-velden, de (absurde-) prijzen van brevetten en de (onhandige-) controles op velden en fly-ins door de luchtvaartpolitie.

Allemaal issues waar wij met z'n allen als kleine luchtvaart iets mee, of tegen, moeten doen en waarin we moeten samenwerken met andere clubs. Hoewel dat laatste steeds beter gaat is er ook nog steeds een flinke 'verzuiling' in de Nederlandse kleine luchtvaart en vindt men ons zelfbouwers vaak nog bijzondere vogels. Aan ons en jullie dus de schone taak om de amateurvliegtuigbouw meer in de bekendheid te brengen en om misverstanden uit de wereld te helpen.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een presentatie over je project te geven bij je lokale vliegclub of modelvliegclub. Als je hier materiaal voor nodig hebt, bijvoorbeeld plaatjes of een Powerpoint, laat het even weten, dan helpen we je. Ook zijn de Nederlandse luchtvaartbladen erg geinteresseerd in onze avonturen dus wil je je verhaal kwijt, laat het even weten, dan brengen we je in contact. We hebben sowieso behoefte aan meer beeldmateriaal voor promotie in de media, vooral goede bouwfoto's. Natuurlijk hebben jullie die, dus stuur ze alsjeblieft op, per mail of per wetransfer.com: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Eén van onze speerpunten is om meer inhoudelijke- en technische kennis te gaan delen op verenigingsdagen. Afgelopen zaterdag ging het bijvoorbeeld over onderhoud en radio's. Heb je zelf ook een onderwerp waarover je je ervaringen wilt delen dan ben je van harte welkom om dit op een volgende verenigingsdag te doen.

Er zijn dit jaar sowieso een boel activiteiten waar we onze neus zullen laten zien dus kom daar naar toe, vliegend of over de weg, Zie hier onder voor een lijstje dat je alvast in je agenda kunt zetten. Ik hoop jullie daar te gaan zien!

Happy building, happy landings, René

21-22 Mei  NVAV fly-in EHOW
28 Mei       Verenigingsdag buitenlandvlucht briefing                          
10-11 Juni  Luchtmachtdagen EHLW
11-12 Juni  Classic Cars & Aeroplanes EHSE
24-26 Juni  Buitenlandvlucht Marville
2 Juli   AOPA fly-in EHMZ
20-21 Augustus   NVAV fly-in EHSE

Afdrukken E-mail

Van de voorzitter eindejaar 2017

Beste leden,

Het is turbulent, zowel in de wereld als in de lucht en in de luchtvaart. De perikelen rond Lelystad zullen niemand ontgaan zijn en de gevolgen hiervan zullen een flinke impact hebben op de kleine luchtvaart. De problemen voor Biddinghuizen, Lemelerveld en Teuge zijn legio, en we mogen nog blij zijn dat we geen parachutisten zijn.

Toch is het aantal GA-vliegtuigen het afgelopen jaar gegroeid, vrijwel volledig door de toename van het aantal MLA’s. Dit bewijst dat, met het opkrabbelen van de economie, de interesse in vliegen weer toeneemt, maar dan wel in innovatieve, intelligente vliegtuigen. De amateurvliegtuigbouw is altijd al de speerpunt geweest van innovaties in de kleine luchtvaart. We lopen voorop op het gebied van kleine efficiënte motoren en er is vrijwel geen enkele experimental die zónder hypermoderne EFIS het luchtruim kiest.

Daarnaast heeft ook het liberale overheidsbeleid dat wij kennen een aantrekkingskracht voor niet-bouwers die wél willen vliegen in zo’n moderne zuinige kist, zowel binnen- als buiten Nederland. Het baart ons soms zorgen dat deze mensen, zonder de pijnlijk verworven ervaring van het bouwproces, toch hun pride-and-joy mogen onderhouden. Wij willen, mede hierom. als vereniging er aan meewerken dat zowel onderhoud als bouwen op een verantwoorde manier blijft gebeuren, zodat de overheid niet zenuwachtig wordt van al die zelfbouwvliegtuigen die door ons luchtruim kruisen.

Het afgelopen jaar hebben we daarom ingezet op het delen van kennis, met name op technisch gebied. De reacties op de verenigingsdagen waren zeer positief en we willen de technische workshops en – lezingen in het nieuwe jaar voortzetten. Ik zou iedereen die wat te vertellen of te laten zien heeft willen uitnodigen om met ons contact op te nemen zodat we je kunnen inplannen op een verenigingsactiviteit. Blijf daarnaast andere vliegers vertellen over onze activiteiten, ik merk soms nog veel rare misverstanden bij onze vrienden en vriendinnen met een Cirrus.

Ik ben blij dat we het afgelopen jaar weer een flink aantal nieuwe leden hebben kunnen verwelkomen, sommige met een nog latente interesse, maar de meeste vastberaden om hun droom te verwezenlijken. Ook in het bestuur hebben we een aantal frisse nieuwe gezichten en ik ben in het bijzonder blij met de aanwas binnen de commissie Technische zaken.

Het weer van de afgelopen weken heeft jullie vast de gelegenheid gegeven om lekker op te schieten met jullie projecten en ik hoop dat er in 2018 weer flink wat mooie zelfbouwvliegtuigen het luchtruim zullen kiezen. Ik heb het afgelopen jaar de eerste vlucht mogen maken met de PH-RVP en geloof me: dat zijn echt momenten die je nooit meer vergeet, dus: “Keep pounding them rivets, glueing those ribs, stretching that fabric and laying up those laminates!”

Ik wens jullie een heel fijne Kerst en een gelukkig (en vooral gezond-) 2018

René Bubberman, voorzitter NVAV

 

Afdrukken E-mail

Van onder de kerstboom

Beste Leden,

Het afgelopen jaar is voorbijgevlogen... Meestal figuurlijk maar gelukkig ook soms letterlijk... Er gebeurt veel in de wereld: economisch, politiek en soms komt het ook voor ons erg dichtbij. Als je daar iets uit mag concluderen is het dat vrijheid een kostbaar goed is.Nu is het voorrecht om te mogen vliegen al een bijzondere vorm van vrijheid, met je eigen handen iets bouwen wat de zwaartekracht tart is natuurlijk de overtreffende trap... Dat wij iets bijzonders doen wist ik natuurlijk al, dat we dat met bijzondere mensen doen is mij, als kersvers bestuurslid, het afgelopen jaar wel duidelijk geworden. Tjongejonge, wat een stel aardige, gedreven, excentrieke, deskundige, behulpzame en eigenwijze mensen hebben wij binnen de club! Geweldig hoe jullie je inzetten voor ons gemeenschappelijke doel, ieder op zijn of haar eigen gebied. Ook mooi om te merken dat steeds meer mensen zich spontaan aanbieden om hun kennis en kunde binnen de vereniging te delen......Enorm bedankt daarvoor!

Want er is veel gebeurd binnen de NVAV dit jaar. We hebben een aantal zeer geslaagde evenementen gehad, zowel over vliegen als over bouwen, zowel naar binnen als naar buiten. Organisatorisch komt alles steeds meer op de rit, ook dankzij de nieuwe website en de achterliggende ICT. We zijn bezig met het ontwikkelen van programma's die veilig vliegen, bouwen en onderhouden van onze kisten stimuleren. En last but not least: we zijn bezig om amateurvliegtuigbouw steeds meer op de kaart te zetten binnen de General Aviation in Nederland.

En dat is belangrijk. Het aantal vliegbewegingen is de afgelopen jaren drastisch afgenomen. Genoeg redenen daarvoor, maar een belangrijke is natuurlijk: geld. Je ziet dan ook een toenemende interesse van privévliegers voor MLA's maar zeker ook voor zelfbouwvliegtuigen. En deze mensen kunnen wij helpen, bij de keuze en aanschaf van toestellen, bij het vliegen, bij het onderhoud maar ook bij het behartigen van ons gemeenschappelijk belang bij een overheid die niet naar individuen maar wel naar een krachtige vereniging luistert. We zijn op dit moment waarschijnlijk de enige vereniging in de kleine luchtvaart die niet krimpt maar we zullen er met z'n allen voor moeten zorgen dat we er nieuwe leden bij krijgen, zowel bouwers als vliegers,
Help ons hierbij, bijvoorbeeld door presentaties te geven bij je vliegclub of op de lokale modelbouwclub. En natuurlijk ook door je neus in groten getale te laten zien op fly-ins en andere clubevenementen, om te beginnen op onze  Nieuwjaarsreceptie, traditiegetrouw in de PionierHangar op Lelystad, op 9 januari!Ik hef daar graag het glas met jullie op een geweldig 2016, met vele mooie bouwmomenten en happy landings!

René

 

Afdrukken E-mail