Overslaan en naar de inhoud gaan

NEDERLANDSE VERENIGING VAN AMATEUR VLIEGTUIGBOUWERS

Doelstelling van de NVAV

Wat beoogt de NVAV?

De NVAV (Nederlandse Vereniging van Amateur Vliegtuigbouwers) is de vereniging van vliegtuig-zelfbouwers in Nederland. Zij verenigt, stimuleert en ondersteunt de mensen die zelf hun luchtvaartuig willen bouwen, vliegen en onderhouden en zij behartigt tevens hun belangen bij de overheid.

Het eerste zelfbouw project in Nederland vloog in 1969, waarna  in 1971 de vereniging werd opgericht. Sindsdien is er door de leden in samenwerking met de overheid gewerkt naar een regeling die de Nederlandse amateurbouw een wettelijk kader geeft, met alle eisen en procedures om tot een vliegtuig te komen waarmee legaal mag worden gevlogen in binnen- en buitenland.

Momenteel is er keuze uit honderden verschillende vliegtuig bouwontwerpen die worden geconstrueerd uit hout, staalbuis en doek, metaal of composiet materiaal. Binnen de NVAV is gedurende 50 jaar veel expertise opgebouwd op het gebied van constructies, besturing, motoren, propellers, hydrauliek, electro, avionica, gereedschappen, vliegproeven en het vereiste papierwerk. 

Naast de bouw van reeds bestaande ontwerpen, als bouwkit of vanaf tekening, ondersteunt de vereniging ook restauratie projecten en de realisatie van een eigen ontwerp hoewel dit laatste slechts aan weinigen is voorbehouden, maar ze zijn er wel degelijk!

De NVAV is aangesloten bij de Experimental Aircraft Association (EAA), de European Federation of Light, Experimental and Vintage Aircraft (EFLEVA) en de Aircraft Owners and Pilots Association NL (AOPA). Ook houdt zij contact met de zusterverenigingen in binnen- en buitenland.

Wat kan het lidmaatschap van de NVAV u bieden?

Het kan zijn dat u sterke belangstelling voelt om zelf ooit een vliegtuig te gaan bouwen maar dat u nog niet toe bent aan een eigen project.  Ook dan bent u van harte welkom bij de NVAV om u zelf te oriënteren en dan kunt u later solo, of mogelijk samen met andere leden, een project beginnen. 

Een team van deskundige NVAV bouwadviseurs ondersteunt de bouwer tijdens de keuze, de constructie, het invliegen en de tests, teneinde het felbegeerde Speciale Bewijs van Luchtwaardigheid (S-BvL) te behalen. Daarna is er vanuit de NVAV ondersteuning mogelijk bij het onderhoud en bij modificaties.

Vaak is/wordt een bepaald type vliegtuig al gebouwd door een ander NVAV lid. Er is daardoor een levendige uitwisseling van tips & tricks, kennis, ervaring, gereedschap en onderdelen.  U weet zich omringd door andere bouwers met dezelfde passie en dezelfde uitdagingen die tot een enorme rijkdom aan expertise heeft geleid binnen de NVAV. Vele leden publiceren trots hun bouwverhaal en/of logboek waarin te lezen is hoe de bouw verliep en hoe ze bepaalde problemen hebben opgelost of verbeteringen hebben bedacht. Dit blijkt zeer inspirerend en leerzaam voor anderen.

Voor NVAV leden is er een tool-pool beschikbaar voor de uitleen van gereedschappen en meetinstrumenten, die niet elke bouwer zomaar aanschaft omdat ze maar éénmalig of zelden worden gebruikt terwijl ze kostbaar zijn in aanschaf. 

Voor haar ongeveer 250 leden organiseert de NVAV regelmatig (standaard op de laatste zaterdag van elke maand) een verenigingsdag. Deze dag is gevuld met instructieve en sociale evenementen rond de amateurbouw, zoals excursies, technische lezingen en demo's en ook het vliegen met amateurbouw vliegtuigen naar bijvoorbeeld fly-ins. In de zomer is er vaak een meerdaagse NVAV fly-in waarbij leden in een tentje naast hun eigen vliegtuig kunnen slapen.

Onderwerpen die op de verenigingsdag de revue passeerden zijn o.a.: metaalbewerking, het bespannen met doek, het afstellen van motoren, aanleg vliegtuig elektro en avionica, ADS-B techniek, werken met epoxy, restauratie en herbouw van historische vliegtuigen, navigatie tools,  3D-printen, het ontwerpproces van de Verhees Delta, geluidsspectrum en demping, onderhoud van Rotax motoren, balanceren van de propeller-motor combinatie, vliegerschap, enz.

U wordt maandelijks per email op de hoogte gehouden van actualiteiten rond de amateurbouw via de NVAV Nieuwsbrief, met o.a.  de agenda, technische artikelen, verkoopadvertenties, bouwverslagen en eerste vluchten die zijn gemaakt.

Momenteel staan er in het Nederlandse luchtvaartregister rond de 225 zelfgebouwde luchtvaartuigen ingeschreven en dat is bijna een kwart van het totaal aantal burger propellervliegtuigen lichter dan 2 ton! Permanent zijn er tientallen bouwprojecten bezig, die minstens een paar jaar en wel tot 8 jaar of meer in beslag kunnen nemen, afhankelijk van de situatie rond werk, woonplek, gezin en budget.