Mag ik met een eigen gebouwd vliegtuig vliegen?

U mag met een zelfgebouwd vliegtuig vliegen. Uw vliegtuig moet wel voldoen aan de eisen van de Regeling amateurbouwluchtvaartuigen of de Regeling MLA. Uw luchtvaartuig komt dan in aanmerking voor een Speciaal-Bewijs van Luchtwaardigheid (S-BvL). Het S–BvL vraagt u aan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Goedkeuring ontwerp amateurbouwluchtvaartuig

Het ontwerp van een zelfgebouwd luchtvaartuig moet u laten goedkeuren door de ILT.

Gaat u zelf een Micro Light Aeroplane (MLA) bouwen van een kit (bouwpakket)? Dan moet uw MLA voldoen aan de eisen die de fabrikant heeft opgesteld. Deze eisen staan in het typecertificaat voor dat ontwerp.

Aanpassingen aan amateurbouwluchtvaartuig

Wilt u iets veranderen aan uw goedgekeurde zelfgebouwde vliegtuig? Dan moet u de wijzigingen laten goedkeuren door de ILT (pdf, 312 kB).

Definitie amateurbouwluchtvaartuig

Een amateurbouwluchtvaartuig is een vliegtuig dat is gebouwd (en eventueel ontworpen) door een amateur voor privé-gebruik zonder commercieel doel. Ook een zelfgebouwd model van een antiek vliegtuig valt onder dit begrip.

 Maar let op, er is wel een belangrijke regeling van toepassing waar u zich aan dient te houden. Klik hier voor de regeling amateurluchtvaartuigen.

Afdrukken E-mail